17 Mart 2014 Pazartesi

gerebiç/kerebiç/kereviç

Elimde bulunan bir çok kerebiç tariflerinden uyarlayarak yaptığım ikinci kerebiç uygulaması..Hamurun içindeki irmik oranı çok önemli olduğu gibi; içli köfte gibi incecik açılarak iç harç ile doldurulması da , başarılı bir sonuç için önemli püf noktalarındandır....Orijinal kömve ve kerebiç kalıpları ile şekillendirebileceğiniz gibi; oval de hazırlayabilirsiniz...



MALZEMELER:


1 su bardağı zeytinyağı+ayçiçek yağı karışımı

100 gr margarin

1 su bardağı su (ılık olacak)

1 su bardağı irmik

1 tatlı kaşığı mahlep

1 yemek kaşığı sakız reçeli (ya da 1 paket damla sakızı)

1 çay bardağı pudra şekeri

1 çimdik Tuz

1 Paket kabartma Tozu

1/2 çay kaşığı karbonat

aldığı kadar un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)


İç Malzemesi:


1kâse ceviziçi ( bıçak ile inde doğranmış)
2 yemek kaşığı pudra şekeri+1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karanfil (havanda dövülecek)

50 gr toz yeşil fıstık


Üzerine:


350-500 gr Helvacı Köpüğü (Çöven Kreması)

bol tarçın


Yapılışı:

Margarin eritilir,ılınınca hamuru yoğuracağımız kaba alınır.Üzerine zeytinyağ ve ayçiçek karışımı,ılık su eklenip kaşıkla karıştırılır.Şeker, 2 su bardağı un ile irmik eklendikten sonra üstüne küçük bir çukur yapılır.Bu çukura kabartma tozu ve karbonat konup üzerine 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu sıkılır.Unun etrafına tuz,mahlep ve damla sakızı dövülerek serpilir. Sakız reçeli kullanıyorsak hamur malzemelerinin bir kenarına konulur.Hamur yoğrulurken gerekli miktarda un kontrollü olarak ilave edilir.Ele yapışmayacak kıvama gelinceye dek en az 4 su bardağı un eklenerek yoğrulur.Yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakılır.

Ceviz içi; bıçak ile incecik doğranır. Ceviziçi, pudra şekeri,tarçın ve dövülmüş karanfil karıştırılır.Ayrıca toz yeşil fıstık bir kâseye alınır.

Hamurdan gerebiç ve kömve kalıplarına göre orta boy bezeler (cevizden büyükçe) parçalar koparıp içli köfte yapar gibi;oyulan kurabiye hamuru bezesinin içine tatlı kaşığı ile cevizli ya da fıstıklı karışımdan konulur.Kurabiyenin ağzı hafifçe büzülerek kapatılır.Gerebiç ve kömbe kalıpları ile bastırılarak şekillendirilen içli kurabiyeler ters çevrilerek, tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde üzerleri şekilli şık kurabiyelerimiz olmuş olur. 180-200 derece ısıtılmış fırında üzerleri fazla kızarmadan pişirilir. Üzerine pudra şekeri serperek tüketebileceğimiz gibi; köpük kreması (çöven otu kreması ) yatağında da servis edilebilir.







Soğuduktan sonra üzeri helvacı köpüğü ile kaplanır veya tadının yoğun olmasını istemiyorsanız kurabiyeyi elinize alıp köpüğü kaşık ile üzerine sürebilirsiniz. Bol köpüklü seviyorsanız çövenotu kremasını servis tabağına koyup köpüğü gerebiçlerin üzerlerine boca edebilirsiniz. Son dokunuş olarak tarçın serpilerek yapılır. Böylece servise sunulur.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)