Elimde bulunan bir çok kerebiç tariflerinden
uyarlayarak yaptığım ikinci kerebiç uygulaması..Hamurun içindeki irmik
oranı çok önemli olduğu gibi; içli köfte gibi incecik açılarak iç harç
ile doldurulması da , başarılı bir sonuç için önemli püf
noktalarındandır....Orijinal kömve ve kerebiç kalıpları ile şekillendirebileceğiniz gibi; oval de hazırlayabilirsiniz...
MALZEMELER:
MALZEMELER:
1 su bardağı zeytinyağı+ayçiçek yağı karışımı
100 gr margarin
1 su bardağı su (ılık olacak)
1 su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı sakız reçeli (ya da 1 paket damla sakızı)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çimdik Tuz
1 Paket kabartma Tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un (yaklaşık 3,5-4 su bardağı)
İç Malzemesi:
1kâse ceviziçi ( bıçak ile inde doğranmış)
2 yemek kaşığı pudra şekeri+1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karanfil (havanda dövülecek)
50 gr toz yeşil fıstık
Üzerine:
350-500 gr Helvacı Köpüğü (Çöven Kreması)
bol tarçın
Yapılışı:
Margarin
eritilir,ılınınca hamuru yoğuracağımız kaba alınır.Üzerine
zeytinyağ ve ayçiçek karışımı,ılık su eklenip kaşıkla karıştırılır.Şeker, 2 su bardağı un ile irmik eklendikten
sonra üstüne küçük bir çukur yapılır.Bu çukura kabartma tozu ve
karbonat konup üzerine 1 tatlı kaşığı kadar limon suyu sıkılır.Unun
etrafına tuz,mahlep ve damla sakızı dövülerek
serpilir. Sakız reçeli kullanıyorsak hamur malzemelerinin bir kenarına
konulur.Hamur yoğrulurken gerekli miktarda un kontrollü olarak ilave edilir.Ele yapışmayacak kıvama gelinceye dek
en az 4 su bardağı un eklenerek yoğrulur.Yarım saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
Ceviz içi;
bıçak ile incecik doğranır. Ceviziçi, pudra şekeri,tarçın ve dövülmüş karanfil
karıştırılır.Ayrıca toz yeşil fıstık bir kâseye alınır.
Hamurdan
gerebiç ve kömve kalıplarına göre orta boy bezeler (cevizden büyükçe)
parçalar koparıp içli köfte yapar gibi;oyulan kurabiye hamuru bezesinin
içine tatlı kaşığı ile cevizli ya da fıstıklı karışımdan
konulur.Kurabiyenin ağzı hafifçe büzülerek kapatılır.Gerebiç ve kömbe
kalıpları ile bastırılarak şekillendirilen içli kurabiyeler ters
çevrilerek, tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde üzerleri şekilli
şık kurabiyelerimiz olmuş olur. 180-200 derece ısıtılmış fırında üzerleri fazla kızarmadan pişirilir. Üzerine pudra şekeri serperek tüketebileceğimiz gibi; köpük kreması (çöven otu kreması ) yatağında da servis edilebilir.
Soğuduktan
sonra üzeri helvacı köpüğü ile kaplanır veya tadının yoğun olmasını
istemiyorsanız kurabiyeyi elinize alıp köpüğü kaşık ile üzerine sürebilirsiniz. Bol köpüklü seviyorsanız çövenotu kremasını servis tabağına koyup köpüğü gerebiçlerin üzerlerine boca
edebilirsiniz. Son dokunuş olarak tarçın serpilerek yapılır. Böylece servise
sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder