MALZEMELER:
3- 3,5 su bardağı ekmeklik un (aldığı kadar)
½ paket yaş maya (21 gr)
1 limon iriliğinde starter (mümkünse)
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 ¼ su bardağı ılık su
tezgâhı yağlamak için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
üzerine:
1 yumurta akı
susam
YAPILIŞI:
Yaş maya, şeker, tuz, ılık su ve birkaç yemek kaşığı un ile boza kıvamında ön üre hazırlanır. 10 dakika kabarmaya bırakılır. Azar azar (kontrollü) olarak un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Hamur kabarıp iki misli hacme ulaşınca hamur tekrar yoğrulur. Tezgâh hafifçe yağlanır. Hamur iki bezeye bölünerek, un kullanmadan, orta 1-2 mm kalınlıkta ve dikdörtgen şeklinde açılır. Sıkı sıkı rulo yapılır. Kat yeri iyice bastırılır ve hamurlar, kat yerleri alta gelecek şekilde, yağlı kâğıt serili tepsiye veya baget kalıbı (pan) içine konulur. Üzerine fırça ile yumurta akı sürülür. Susam serpilir. Verev veya çapraz kesimi yapılır. Fırın çok kızgın 225-250 dereceye ayarlanır. Baget ekmekler bu esnada 10 dakika daha dinlendirilir. Tepsi mayası gelmiş baget ekmekler, kızgın fırına atılarak pişirilir. Fırın içine kâse ile kaynar su konulur veya arada bir fırın kapağı açılarak, (çok hafif miktarda) sıcak su püskürtülür. (Yaklaşık 13-15 dakikada pişiyor.) Hemen fırından alınarak sıcak olarak servise sunulur. Normalde, içi yumuşacık , dış kabuğu gevrek ve çıtır çıtır bir ekmek oluyor. Fazla gevrek istenmiyorsa, fırından çıkan ekmeklere hafif su serpilip kâğıt havlu veya nemli bez altında 10 dakika bekletilir. (Maya miktarı bu defa biraz fazla geldiğinden ekmek aşırı kabarmış ve deforme olmasına rağmen; bu ölçülerle, içi pamuk gibi yumuşacık, dışı çıtır çıtır, tadı ve kıvamı enfes,mis gibi iki adet baget ekmek çıktı. Fazla maya kullanmamak ve ekmek hamurunu daha ince ve sıkı rulo sarmak gerekiyor. ) (Kaynak: Gıda Mühendisi Dr. Teslime Mahmutoğlu'nun; " Ekmek ve Yemek Tarifleri" adlı eser)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder