DAMLA SAKIZLI FIRIN SÜTLAÇ (SARAY USÛLÜ)
MALZEMELER:
1,5 litre süt
1 türk kahve fincanı pirinç
1 tutam tuz
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
3-4 parça damla sakızı
üzeri için:
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Pirinç, 1 ½ su bardağı su ve 1 çimdik tuz ile ocağa konur ve hafif
ateşte, pirinçler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir. Bir kâse
içerisinde 1 su bardağı süt, nişasta ve pirinç unu ezilip bulamaç haline
getirilir. Dövülmüş damla sakızı da bu nişastalı karışıma eklenir.
Şeker ve kalan süt, tenceredeki pirinçlere eklenerek, arada bir
karıştırarak pişirmeye devam edilir. 10-15 dakika pişirdikten sonra;
damla sakızlı, nişastalı karışım, sürekli karıştırmak sureti ile;
kaynayan süte eklenerek, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Kıvamı çok koyu olmamalıdır. Sütlaçtan 5-6 yemek kaşığı ayrılarak, biraz
ılımaya bırakılır. Yumurta sarısı, bu ayrılan sütlaca eklenip hal
edilir.
Sütlaçlar fırına dayanıklı kâselere veya toprak güveçlere
boşaltılır. Üzerinin kabuk bağlamasına (kolay kızarmasını sağlamak için)
izin verilir. Üzeri kabuk bağlamış sütlaçlara 1’er yemek kaşığı yumurta
sarılı sütlaç karışımı gezdirilir ve düzgünce tabaka halinde, sütlaç
yüzeyini kaplayacak şekilde yayılır.Fırının salamander kısmı yakılır.
Kâseler veya toprak güveç kaplar, fırına verilerek, yaklaşık 175
derecede, üstten kızartılır. (Dikkat: Sütlacı yakmamak için; fırının
başından ayrılmamak gerekir. Yaklaşık 5-6 dakikada kızarıyor.)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)
Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)
-
PHOTO : ADANA SOFRASI @ Esasen Süryani Mutfağı’na ait olsa da; Diyarbakır, Mardin ve çevresinde kalabalık bir Süryani topluluğun yaşam...
-
PHOTO: ADANA SOFRASI @ Hem kahvaltıda reçel olarak, hem de kahve yanında tatlı ya da, parfelerde, keklerde, tart ve turtalarda da kullan...
-
PHOTO: ADANA SOFRASI @ ...(Daha önce yapıp yayımlamış olduğum, KLASİK LAVAŞ, zaten herkesçe bilinen tariflerden olmasına rağmen, Adan...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder