Bezeler fazla unlanmadan açılmalıdır. Mümkünse (oklava değil) orta veya kalın merdane kullanılmalıdır. Elle esnetme yöntemi ile de çok rahat açılabilen lahmacunlar, harcı yayıldıktan sonra, tekrar elde esnetilip şekil verildikten sonra pizza taşına aktarılır ve kızgın fırına verilir.
************
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 kg sert buğday unu
½ paket yaşmaya (21 gr)
1 yemek kaşığı tuz
1 kg sert buğday unu
½ paket yaşmaya (21 gr)
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
yeterince ılık su (+süt)
Harcı için:
800 gr koyun kıyması (kaburga kısmından)
veya: yarı yarıya
veya: yarı yarıya
(400 gr kuzu kıyması +400 gr dana kıyması)
2 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
½ demet maydanoz
2 domates2 sivri biber
6 diş sarımsak
2 domates2 sivri biber
6 diş sarımsak
1 kırmızı biber
çok az sıvıyağ
çok az sıvıyağ
çok az su (yeteri kadar)
tuz
tuz
isot
karabiber
kırmızı biber
kimyon
Garnitürü için:
kırmızı soğan
kıvırcık salata
bol maydanoz
kırmızı lahana
bol maydanoz
kırmızı lahana
limon
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile klasik mayalı hamur tutulur. (Hamura katılan ılık su miktarı biraz azaltılıp su+süt karışımı ile, ya da sadece ılık su ile de yoğrulabilir.) Hamurun kıvamı ekmek hamurundan biraz daha yumuşak olmalıdır ve iyice özleşene kadar yoğrulmalıdır. Mayalanan hamur tekrar yoğrulup gazı alındıktan sonra limon iriliğinde bezelere ayrılıp yuvarlanır ve tekrar 10 dakika dinlendirilir.İç harcı için kıyma, domates rendesi, çok ince kıyılmış soğan, ezilmiş sarımsak, maydanoz, baharatlar, sıvıyağ iyice karıştırılır. Çok az su eklenerek harcın kıvamı ayarlanır. (İç harç, koyu kıvamlı ve az sulu olmalıdır.) İç harç da 10 dakika dinlendirilir. Bu esnada bezeler arzuya göre 1-2 mm kalınlığında ya da biraz daha kalınca ve pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder