5 Aralık 2007 Çarşamba

ıspanaklı sac böreği (adana)


PHOTO: ADANA SOFRASI @

MALZEMELER:
Hamuru:
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı bira mayası
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yeteri kadar ılık su (yarı yarıya süt de kullanılabilir)

İç harcı:
500 gr ıspanak
2 soğan
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
pul biber
karabiber

üzerine sürmek için: tereyağ

YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile, yumuşak bir hamur yoğrulup mayalanmaya bırakılır.
Ispanaklar iyice yıkanıp doğranır. Hiç su koymadan, hafif ateşte pişmeye bırakılır. Ispanaklar iyice yumuşayana kadar, arada bir çevirerek, suyu çektirilir. Ayrı bir tencerede ince kıyılmış soğanlar pembeleştirilir. Ispanak ve biber salçası ilâve edilerek biraz daha sotelenir. Tuz ve baharatlar ile tatlandırılır. Börek harcı, altüst edilip, soğumaya bırakılır.
Hamurdan küçük bezeler alınarak 10 cm çapında ve ince yufka şeklinde açılır. Yarısına iç harç düzgünce yayılır. Diğer yarısı üzerine kapatılır. Kenarları iyice bastırılıp kapatılır. D şeklinde hazırlanan börekler, sac üzerinde veya teflon tavada, yağsız olarak arkalı önlü pişirilir. Üzerine tereyağı sürülür. Salata ve ayran ile birlikte, sıcak olarak servise sunulur.(Arzuya göre; hamuru mayasız olarak da hazırlanabilir. İsteğe göre hamur, 1 yumurta ve ½ lmon suyu eklenerek aynı şekilde yoğrukmak sureti ile de hazırlanabilir. ) (Bu börek, peynirli , kıymalı ya da patatesli de hazırlanabilir.)

Hiç yorum yok: