5 Aralık 2007 Çarşamba

tahinli turp salatası (adana)


PHOTO: ADANA SOFRASI @

Bu salata; Adana’da, özellikle içli köftenin yanında garnitür olarak sunulan bir salata olup; genelde, az sulu olarak hazırlanıp kaşıkla yenilir. Arzuya göre koyu kıvamlı meze olarak da hazırlanabilir. İçindeki baharatlar ve oranları, ayrıca tahin ve limon miktarı da, istenen damak tadına göre ayarlanabilir.

MALZEMELER:
1 marul
3- 4 kırmızı (ya da kara) turp
4 diş sarımsak
1-2 limon suyu
½ su bardağı tahin
kimyon
tuz
pul biber
yeterince su (salatanın kıvamını ayarlamak için
(arzuya göre nane)

YAPILIŞI:
Turplar iri olarak rendelenir ve biraz tuz serpilerek birkaç dakika bekletilir. Turp rendesi sulanınca; iyice sıkılarak suyu alınır. Limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip,arzu edilen baharatlarla ve tuz ile tatlandırılır. Karıştırılır. Tahin az su ile inceltilerek salata malzemesine katılır ve tekrar iyice alt üst edilir. Salatanın kıvamı koyu ise, biraz daha su ile koyuluk derecesi ayarlanır. Tekrar iyice karıştırılır ve servis tabağına döşenir. İsteğe göre süslenerek, marulla birlikte veya sade olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)