1 Nisan 2014 Salı

badempare


MALZEMELER:
Hamuru için:
2 yumurta
200 gr şeker
100 gr tereyağı
200 gr un (aldığı kadar)
100 gr çekilmiş badem
1 çimdik tuz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şurubu için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
½ limon suyu
3-4 diş karanfil
limon kabuğu rendesi

Üzerine:
yumurta sarısı (arzuya bağlı)

YAPILIŞI:
Yumurtalara şeker ve 1 fiske tuz eklenir. Krema haline gelene kadar çırpılır. 100 gr (oda ısısındaki) tereyağı, kabartma tozu, vanilya, 100 gr çekilmiş badem tozu ve aldığı kadar da un (yaklaşık 2-2,5 su bardağı) kontrollü olarak eklenir. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılıp dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp şekillendirilir. Fırın tepsisine dizilir ve çatalla şekil verilir. (İsteğe göre, üzerine yumurta sarısı sürülür.) 160 derecede 35-40 dakika pişirilir.

Şurubu için:
Şeker ve su, karanfil, limon kabuğu rendesi ve limon suyu ile klasik biçimde, orta kıvamlı şerbet hazırlanır. Yaklaşık 20-25 dakika kaynatılıp ılınmaya bırakılan şurup, sıcak tatlıya gezdirilir. Şerbet ılık, tatlı ise soğuk olmalıdır. Diğer bir püf noktası ise, tatlıya şerbet gezdirildikten sonra,tepsinin üzeri örtülür. Tatlı şerbetini çekinceye ve iyice soğuyuncaya kadar bu şekilde (üzeri örtülü olarak) dinlendirilen tatlı, daha kıyır kıyır ve ağızda dağılan bir kıvamda olacaktır.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)