15 Mart 2014 Cumartesi

zeytinyağlı yaprak dolması (zeytinyağlı yaprak sarma)


Bir Zeytinyağlı klasiği.....
MALZEMELER:
500 gr salamura yaprak (zeytinyağlı dolma boyu)

İç harç için:
8-10 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı yenibahar
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
yarım limonun suyu
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı kaynamış su
Üzeri için:
1/2 limon suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Süslemek için:
limon dilimleri
maydanoz yaprakları
cherry domates

YAPILIŞI:
Soğanlar ince kıyılır ve zeytinyağında dolmalık fıstık ile beraber kavrulur. (Zeytinyağlı dolma harcında özellikle de bol miktarda soğan ve baharat kullanılırsa, çok daha lezzetli olacaktır.) Çam fıstığı pembeleşince, pirinç de elenir ve pirinçler şeffaflaşana dek 6-7 dakika kavrulur. Sırsı ile kuru nane, karabiber, tarçın, yenibahar, tuz, şeker, ayıklanıp ılık suda 10 dakika bekletilip süzülmüş kuş üzümü de eklenir ve kavurmaya devam edilir. Limon suyu ve 1 çay bardağı kaynar su eklenir. Bir defa karıştırılıp çok kısık ateşte, biraz diri kalacak biçimde bir iç pilav pişirilir. Pirinçler suyunu çekince, iç pilav demlendirilir ve ince kıyılmış maydanoz ve dereotu eklenip alt üst edilir. Dolmaların iç harcı soğutulur.
Diğer tarafta; salamura yapraklar yıkanır ve 5 dakika (yapraklar hafif sararıncaya kadar) haşlanır. Sapları ayıklanır ve suyu sıkılır. Yapraklar, parlak yüzeyi dış tarafa gelecek şekilde, avuç içerisine alınarak ortalarına yeteri kadar iç harç konulur. Önce yanlardan içe doğru düzgünce katlandıktan sonra sigara böreği sarar gibi; sıkı bir şekilde sarılır.
Yaprakların sarma işlemi bitince, dolmaların pişirileceği tencerenin dibine (yaprakların dibinin tutmaması için) bir kaç tane yaprak serilir. (Arzuya göre; yaprak yerine, bir iki soğan da halka şeklinde döşenebilir.) Sarmalar çapraz sıralar halinde ve düzgün bir şekilde tencereye dizilir. Tekrar yaprak ile örtülen sarmaların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirilir. Dolmaların ekşi olması arzu ediliyorsa; 1 limon suyu da eklenir.)Yaprakların üzerine,varsa özel dolma taşı, yoksa bir tabak örtülür.Dolmaların hizasına gelecek şekilde, yaklaşık 2 su bardağı kaynar su, eklenir. Kaynama başlayınca ocağın altı kısılır ve 35-40 dakika, hafif ateşte, yaprak dolmaları pişip suyunu çekince ve yemek kendi yağına kalana kadar, pişirilir. (İsteğe göre; göz kararı zeytinyağı ve limon suyu karıştırılıp dolmaların üzerine gezdirilir. Bu şekilde hazırlanan dolmaların görünüşü oldukça parlak ve daha albenili olur. Tencere içinde kendi halinde soğumaya bırakılır. Servis tabağına alınan dolmaların üzeri, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)