16 Mart 2014 Pazar
ay çöreği (pastane usûlü)
(2008 yılına ait Arşiv'imden...) (NOSTALJİ)
(Uzun yıllardır yaptığım ve harika sonuç aldığım özgün reçetem olup; yayımladığım tüm tariflerimde olduğu gibi; uygulama, fotoğraf çekimi ve tarif tarafıma aittir.)
*********************
MALZEMELER:
Hamuru için:
250 gr alba yağı
4 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
1 yumurta
1 tatlı kaşığı mahlep
½ paket vanilya
1/2 paket "Yuva" yaş maya (21 gr)
½ su bardağı ılık süt
aldığı kadar un (yaklaşık 500 gr)
İç harcı:
1 su bardağı ceviz içi (ince dövülmüş)
½ su bardağı pudra şekeri
½ su bardağı kuru üzüm
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı un ya da galeta unu
1 limon kabuğu ya da portakal kabuğu (rendelenmiş)
4 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı pastalık kakao
½ paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaışığı yenibahar
Üstüne sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine:
file badem veya susam
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile klasik mayalı hamur yoğrulur. Fazla bekletmeden yumurtadan biraz daha büyük bezelere bölünür. (Ay çöreği hamuru mayalı bir hamur olmasına rağmen, çörek havasında bir mayalı ürün olduğu için; biraz kabarması yeterlidir. Bu çörek, hafif gevrekçe ve ağızda dağılan bir hamur kıvamında olmalıdır.) İç dolgu harcı olarak pötibör bisküvi ya da artmış kekler ve başka değişik malzemeler de kullanılabilir.) Bezelere bölünen hamurlar düzgün bir şekilde, ince ve oval olarak açılır. İç harç aynı boyda rulo şeklinde konup (kat yeri alta gelecek şekilde) düzgünce sarılıp kapatılır. Uç kısımları hafif inceltilen rulolar yuvarlanarak ay şekli verilir. Fırın 200 dereceye getirilip ısıtılmaya başlanır. Bu esnada çöreklerin üzerine yumurta sarılı yağ karışımı sürülür. Çatalla iz yapılıp hafifçe bastırılır. File badem ya da susam serpilir. Ay çörekleri yağlı tepsiye dizilir. Tepsi mayası için 5 dakika bekletilir. Çok fazla bekletmeden, ısınmış sıcak fırına verilir ve nar gibi kızarana kadar fırınlanır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)
Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)
-
PHOTO : ADANA SOFRASI @ Esasen Süryani Mutfağı’na ait olsa da; Diyarbakır, Mardin ve çevresinde kalabalık bir Süryani topluluğun yaşam...
-
PHOTO: ADANA SOFRASI @ Hem kahvaltıda reçel olarak, hem de kahve yanında tatlı ya da, parfelerde, keklerde, tart ve turtalarda da kullan...
-
PHOTO: ADANA SOFRASI @ ...(Daha önce yapıp yayımlamış olduğum, KLASİK LAVAŞ, zaten herkesçe bilinen tariflerden olmasına rağmen, Adan...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder