NÂM-I DİĞER "DOMATES TATLISI"
(ADANA,MERSİN,ANTEP,HATAY YÖRELERİ) PHOTO: ADANA SOFRASI @
Adana, Mersin ve Antep yörelerinde yaygın bir tatlı olup; doldurulmuş domatesle yapılırsa, susam ve lüle kaymakla süslenerek domates tatlısı olarak servis edilir. Doğranmış domatesle de hazırlanabilen bu tatlı, reçel olarak kahvaltı sofralarında değişik lezzetli bir alternatiftir. Yapılış reçeteleri de farklı farklıdır. Orijinal (yöresel) domates tatlısında sırık domates kullanılır. Kapakları kesilip içleri oyulan domateslerin içleri, şam fıstığı, ceviz, badem, fındık vb. ile doldurulduktan sonra, isteğe göre bir tane de küçük arnavut biberi de katılarak, uygun bir yöntemle pişirilir. Doldurulmuş domateslerin kapakları kapatıldıktan sonra birer tane de karanfil saplandıktan sonra, revaklı şerbeti veya bal gezdirilerek hafif ateşte reçel gibi pişmeye bırakılır. Arzuya göre domatesler, sönmemiş kireçte bekletildikten sonra da pişirilebilir. En iyisi, folyo ya da yağlı kâğıt örterek ben-mari usulü pişmeye bırakmaktır. (Servis aşamasında lüle kaymak, susam haricinde; hindistan cevizi, şam fıstığı vb. şekilde de süslenebilir.) Ben, reçel yapmak amacıyla (doldurulmuş domates yerine) soyulup doğranmış domates kullandım. Gevrekçe ve kütür kütür bir damak tadı elde etmek için de, soyulup doğranmış domatesleri sönmemiş kireçte beklettikten sonra pişirme yöntemini tercih ettim. (Çok itina gerektiren bir işlem olan kireçte bekletme işlemi ise, kireçte kabak tatlısındaki gibidir.http://adanasofrasi.blogspot.com/2008/01/kirete-itir-kabak-tahin-soslu-hatay_21.html) Kimyasal bir madde olan kirecin domatesle direkt olarak temas etmemesinde fayda olduğu gibi; kireç-su miktarı ve oranı; ayrıca bekletme süresi ve akabinde kireçten arındırma işlemi de çok önemlidir. Kireçten arındırılan domateslerim, içinde bir parça da (yöresel “Kaynar”’da da kullanılan) lohusa şekeri (nam-ı diğer akide şekeri) bulunan, (tarçınlı, karanfilli) kıvamlı şurup içinde, ayrıca soyulup kavrulmuş badem ve fındık ile birlikte, -ocaktan inmesine yakın- limon suyu katkısıyla, karışık olarak pişerek kıvamını buldular. İsteğe göre limon tuzu da kullanabilir. Bir çok tarifimde olduğu gibi; geçen sene ve bu sene yaptığım, (özellikle otantik ve sıra dışı) her türlü reçel arasında bu tarifi de, malzeme miktarı ve ölçü ile değil, göz kararı pişirdim.
Adana, Mersin ve Antep yörelerinde yaygın bir tatlı olup; doldurulmuş domatesle yapılırsa, susam ve lüle kaymakla süslenerek domates tatlısı olarak servis edilir. Doğranmış domatesle de hazırlanabilen bu tatlı, reçel olarak kahvaltı sofralarında değişik lezzetli bir alternatiftir. Yapılış reçeteleri de farklı farklıdır. Orijinal (yöresel) domates tatlısında sırık domates kullanılır. Kapakları kesilip içleri oyulan domateslerin içleri, şam fıstığı, ceviz, badem, fındık vb. ile doldurulduktan sonra, isteğe göre bir tane de küçük arnavut biberi de katılarak, uygun bir yöntemle pişirilir. Doldurulmuş domateslerin kapakları kapatıldıktan sonra birer tane de karanfil saplandıktan sonra, revaklı şerbeti veya bal gezdirilerek hafif ateşte reçel gibi pişmeye bırakılır. Arzuya göre domatesler, sönmemiş kireçte bekletildikten sonra da pişirilebilir. En iyisi, folyo ya da yağlı kâğıt örterek ben-mari usulü pişmeye bırakmaktır. (Servis aşamasında lüle kaymak, susam haricinde; hindistan cevizi, şam fıstığı vb. şekilde de süslenebilir.) Ben, reçel yapmak amacıyla (doldurulmuş domates yerine) soyulup doğranmış domates kullandım. Gevrekçe ve kütür kütür bir damak tadı elde etmek için de, soyulup doğranmış domatesleri sönmemiş kireçte beklettikten sonra pişirme yöntemini tercih ettim. (Çok itina gerektiren bir işlem olan kireçte bekletme işlemi ise, kireçte kabak tatlısındaki gibidir.http://adanasofrasi.blogspot.com/2008/01/kirete-itir-kabak-tahin-soslu-hatay_21.html) Kimyasal bir madde olan kirecin domatesle direkt olarak temas etmemesinde fayda olduğu gibi; kireç-su miktarı ve oranı; ayrıca bekletme süresi ve akabinde kireçten arındırma işlemi de çok önemlidir. Kireçten arındırılan domateslerim, içinde bir parça da (yöresel “Kaynar”’da da kullanılan) lohusa şekeri (nam-ı diğer akide şekeri) bulunan, (tarçınlı, karanfilli) kıvamlı şurup içinde, ayrıca soyulup kavrulmuş badem ve fındık ile birlikte, -ocaktan inmesine yakın- limon suyu katkısıyla, karışık olarak pişerek kıvamını buldular. İsteğe göre limon tuzu da kullanabilir. Bir çok tarifimde olduğu gibi; geçen sene ve bu sene yaptığım, (özellikle otantik ve sıra dışı) her türlü reçel arasında bu tarifi de, malzeme miktarı ve ölçü ile değil, göz kararı pişirdim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder