18 Aralık 2007 Salı

ekşili soğan dolması (antep)














PHOTO:,ADANA SOFRASI @

Arzu edilirse, ekşili soğan dolması, fırında da (üzeri kızarana kadar) pişirilebilir. Ayrıca; Antep'te bir de meşhur Soğan Kebabı vardır ki; o da apayrı bir lezzettir.

MALZEMELER :
8 adet irice (oval) soğan
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
karabiber
pulbiber
nane
kekik,
kimyon
tuz
yeteri kadar su (dolmaların hizasında)

Sosu için:
100 ml nar ekşisi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
3 diş sarımsak
Kuru nane
2 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI :
Soğanların kabukları soyulur. !/2 cm’den kesilip bol kaynar suda, bütün olarak, hafifçe yumuşayana dek, haşlanır. Soğanlar avuç içerisinde hafifçe sıkılarak katlarına ayrılır. Pirinç, kıyma, salça ve baharatlar karıştırılıp 1 bardak da su ilâvesi ile dolma harcı hazırlanır. İyice yoğrulan dolma harcı, soğanların içine, tıpkı biber dolmasında olduğu gibi, doldurulur. Tencereye dizilen dolmaların üzerine, soğanların hizasına gelecek miktarda (kaynar) su ilâve edilir. Tuz ve tereyağı da eklenip dolmalar, orta ateşte, pirinçler yumuşayana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirilir.

Sosu için verilen malzeme karıştırılıp üzerine gezdirilir. (Not: Bu sosa güney yörelerimizde halk arasında "avcar" da denilmektedir) Bu şekilde 5 dakika daha hafif ateşte fokurdatılır. Sıcak olarak servise sunulur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)