16 Aralık 2007 Pazar

kebapçı usûlü soğan salatası (adana)

Adana’da özellikle kebap, lahmacun gibi etli yemeklerin yanında, ızgara menüsünde, oldukça çok sayıda garnitür ve salatanın sunulması gelenek halini almıştır. Kebap salonlarında sunulan çeşitler o kadar çok fazla sayıda olur ki, burada tek tek saymak oldukça uzun bir liste olur….Sadece soğanlı garnitür kategorisindekiler bile en az 3-4 farklı çeşitten oluşur. Klasik (maydanozlu) soğan piyazının yanı sıra, nar ekşili pişmiş soğan salatası, sadece soğan ve Maraş biberinden oluşan acılı (maydanozsuz) soğan piyazı, da bunlardan bazılarıdır….

MALZEMELER:
4-5 soğan
1 yemek kaşığı pul biber
1/’ tatlı kaşığı biber salçası (arzuya bağlı)
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı un (fırın poşetine serpmek için)

Üzerine gezdirmek için:
nar ekşisi (isteğe göre ve istenilen miktarda)

YAPILIŞI:
Soğanlar halkalar halinde piyazlık doğranıp ovulur. Zeytinyağı, kekik, pulbiber, arzuya göre çok az biber salçası, tuz, ½ tatlı kaşığı şeker ile harmanlanır. Avcarlı soğanlı harç, üst tarafından birkaç yerinden delinmiş ve unlanıp silkelenmiş fırın poşetine (elma patates yapar gibi) doldurulur ağzı bağlanır. İyice silkelenir. Fırında yumuşayan kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirilir. Soğanlar yumuşayıp kendini bırakınca servis tabağına alınır. Arzuya göre, soğan salatasının üzerine nar ekşisi gezdirerek, özellikle kebap, lahmacun, ızgara köftelerin ve pidelerin yanında garnitür olarak-servise sunulur.

Hiç yorum yok: