17 Aralık 2007 Pazartesi

limonlu turşulu ve acı soslu fava (antakya)











PHOTO:
ADANA SOFRASI @

MALZEMELER:
1 su bardağı kuru bakla içi
½ su bardağı kırmızı mercimek (haşlanmış)
2 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 soğan
1 havuç
tuz
5-6 diş sarımsak
2 limon
Sızma zeytinyağı
limon suyu
turşu suyu
kimyon
sumak
pulbiber




Garnitür için:
limon turşusu (ev yapımı limon turşusu)
limon dilimleri
domates, biber turşusu vs. (arzuya göre)
Acı sos için:
sızma zeytinyağı
acı biber salçası
pul biber

YAPILIŞI:
Bir gece önceden ıslatılmış kuru bakla içi, dörde bölünmüş soğan, havuç, sarımsak ve kırmızı mercimek ile beraber, üzerini geçecek kadar su ile (düdüklü tencerede) yumuşayana kadar (yaklaşık 40-45 dakika) haşlanır. Hepsi robottan geçirilip homojen bir kıvam alınca sızma zeytinyağı, ince kıyılmış dereotunun yarısı, ince kıyılmış maydanoz, sumak, kimyon, (arzuya göre turşu suyu) ve pulbiber eklenip iyice karıştırılır. Limon suyu, zeytinyağının hepsi favaya karıştırılabileceği gibi; bir kısmı ayrılarak favanın üzerine de gezdirilebilir. Fava dondurulmak porsiyonluk kalıplara doldurulup dondurulur. (yaklaşık 2-3 saat içinde donuyor. Fava ilk başlarda biraz sulu gözükebilir. Dondukça katılaşıyor. Gerekirse, dondurmadan önce biraz daha (açık ateşte) kaynatarak kıvamı ayarlanabilir.) Donduktan sonra meze tabaklarına ters çevrilir. Bakla ezmesinin üzeri, maydanoz, kıyılmış salatalık veya biber turşusu, pul biber, sumak, domates dilimi, limon turşusu vs. ile, isteğe göre dekore edilir. Üzerine zeytinyağlı limon suyu veya; pulbiber, biber salçası ve sızma zeytinyağı kızdırılıp gezdirilir. Soğuk olarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)