30 Kasım 2007 Cuma

gâvurdağı salatası ( antep)

PHOTO : ADANA SOFRASI @

Adana ve Antep arasında bulunan, Toros Dağları’nın güneydoğu uzantısında yer alan bir dağ olan "Gâvurdağ" ile aynı ismi taşıyan bu salata, esasen Antep’e özgü bir lezzet olmakla birlikte; Adana’da da, içli köftenin yanında, özellikle ızgara menüsünde ve kebapların yanında, diğer garnitürlerle birlikte servise sunulmaktadır. Acılı Ezmeye benzemekle birlikte, farkı, ezmeye göre biraz daha irice kıyılarak hazırlanmasının yanısıra, nar ekşisi ve ceviz içi kullanılmasıdır.
MALZEMELER:
4 domates
1 kuru soğan
3 adet sivri biber
1/2 demet maydanoz
3/4 çay bardağı nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı isot ya da pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
arzuya göre limon suyu

YAPILIŞI:
Domateslerin kabukları soyulup, tahta üzerinde, oldukça ufak küpler halinde kıyılır. Soğan, maydanoz,sivri biberler de ince ince kıyılıp domateslere katılır.Nar ekşisi, zeytinyağı, arzuya göre limon suyu eklenip, tuz, bol isot ve pul biber ile tatlandırılır. Iri kıyım ceviz içinin bir kısmı salatanın içine katılır. Sosunu çekmesi için yarım saat dinlendirilip, üzeri ceviz ile süslenerek servise sunulur.

Hiç yorum yok: