16 Haziran 2008 Pazartesi

patates kavurma(patates yağlama) (adana-gaziantep)NTEP)

MALZEMELER:
5-6 patates
½ yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
1 soğan
2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
½ demet maydanoz
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı kimyon

YAPILIŞI:
Patatesler kabukları ile birlikte haşlanıp soyulur. Püre haline getirilir. İnce kıyılmış soğanlar sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur. Salçalar eklenir. Bir defa çevirdikten sonra patates püresi eklenir. Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon ve arzuya göre ezilmiş sarımsak ile tatlandırılır. İyice karıştırarak kavrulur. İnce kıyılmış maydanoz da eklenip sıcak püre ile harmanlanır. Aslında bir nev’i patates püresinden ibaret olan bu lezzetli tarif, tamamen ezilmemiş veya küp küp ya da arzu edilen formda küçük doğranmış patatesin diğer malzemelerle kavrularak da hazırlandığı takdirde, özellikle Adana’da ve civar yörelerde, PATATES KAVURMASI adını alır. Sıcak veya ılık olarak, turşu, söğüş domates ve ayran ile birlikte sunulabileceği gibi soğuk meze olarak da ikram edilebilir.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)