25 Haziran 2008 Çarşamba

alaca çorba (gaziantep)




PHOTO :
ADANA SOFRASI @

MALZEMELER:
1 su bardağı yarma (döğme)
½ su bardağı nohut (haşlanmış,soyulmuş)
1 su bardağı yeşil mercimek
3-4 tane kuru biber (acı biber, Arnavut biberi vs.gibi)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 soğan (ince kıyılmış)
1-2 diş sarımsak (ezilmiş)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı sızma zeytinyağı (üst sosu için)
1 tatlı kaşığı kuru tarhunotu (üst sosu için)
1 tatlı kaşığı pulbiber (üst sosu için)
1 tatlı kaşığı karabiber
yeterince su


YAPILIŞI:
Yarma (döğme) ve nohut, bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlanır. Nohutların kabukları soyulur. Nohudun haşlama suyuna yeteri kadar su eklenir. Nohut ve yarmanın bulunduğu çorba tenceresine, haşlanmış yeşil mercimek de eklenir. Ayrı bir yerde sıvıyağda kıyılmış soğanlar ve sarımsak kavrulur. Salça ile biraz daha çevrilip çorbaya katılır. Kıyılmış acı biberler de eklenir. Çorba 10-15 dakika daha kaynatılır Küçük bir tavada zeytinyağında tarhunotu, acı biber ve çok az biber salçası yakılıp çorbaya gezdirilir. Baharat ve tuz ile tatlandırılır. Bir taşım daha kaynatılıp sıcak olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)