13 Mayıs 2008 Salı

amber reçeli

MALZEMELER:
1 turunç
1 portakal
1 limon
1 greyfurt
8 su bardağı su
8 su bardağı şeker

YAPILIŞI:

Turunç, portakal, limon ve greyfurt iyice yıkandıktan sonra, -şayet varsa- sivri ve siyah kısımları temizlenir. Kabukları soyulmadan sadece dış kabukları çok hafif olarak (çok az miktarda) rendelenir. Meyveler kuşbaşı doğranır, bu arada çıkan çekirdekleri de temizlenir. Kuşbaşı meyve parçaları 1 su bardağı su ile birlikte rondoya alınıp iyice parçalanır. (Bu tarif, arzuya göre, turunç marmeladı olarak hazırlanabileceği gibi taneli olarak da pişirilebilir.) Meyve parçaları veya püresi, üzerini geçecek miktarda su ile bir kaba alınır. Arada bir karıştırmak suretiyle, oda sıcaklığında 4-5 saat bekletildikten sonra süzülür. Meyveler, tencereye (hiç su koymadan) bir gece veya en az 4-5 saat, kat kat şekerle birlikte döşenir. (Meyve miktarı ölçülüp aynı oranda şeker eklenmelidir.) Yaklaşık olarak 40-45 dakika, orta ateşte, (reçel veya marmelat kıvamını bulana kadar) pişirilir. Bu esnada biriken köpükler temizlenir. (İsteğe göre, aynı reçete ile, 1 elma ve 1 mandalina eklenerek farklı-, karışık reçeller de pişirilebilir.) Hafif ılıkken kavanozlara boşaltılır.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)