4 Mart 2008 Salı

bazlama

PHOTO:
ADANA SOFRASI @

MALZEMELER:
(SADE BAZLAMA VEYA İÇLİ BAZLAMA)
3 su bardağı yoğurt (biraz sulu kısmından da konulabilir)
1 yemek kaşığı biraz mayası (veya 2 çay kaşığı karbonat)
7-8 su bardağı un (kontrollü olarak eklenecektir)
3 çay kaşığı tuz
sıvıyağ

İç Harcı:
Patatesli , haşhaşlı, peynirli,ıspanaklı,kıymalı vs. iç harç (arzuya göre)

YAPILIŞI:
Bira mayası ile klasik mayalı hamur yoğrularak bazlama yapılabileceği gibi pratik şekilde, karbonat ekleyerek yoğrulmuş ve dinlendirilmiş olan bir hamur da kullanılabilir. (Tercihe bağlıdır.)
3 su bardağı yoğurda, tuz ve kontrollü olarak un eklenerek hamur yoğrulur. (Arzuya göre karbonat veya maya katkısıyla) (Mayalı hamur yoğrulmuşsa mayalanmaya bırakılır.) Aksi takdirde, karbonat ile hamur yoğrulup dinlendirilir. Hamurun kıvamı hafifçe yumuşakça (cıvık) olmalıdır. Sadece, el undan ayrılana dek hamur eklenmelidir. Oldukça yumuşak, ele yapışmayan, fakat sert de olmayan bir hamur kıvamı olmalıdır. Hamurdan silindir biçiminde bezeler (yuvarlak olarak) açılır. Bezeler çok fazla ince olmamalıdır. Açılan bezeler teflon tava genişliğinde (pasta tabağı çapında) olmalıdır. Tezgâh üzerinde tekrar 10-15 dakika bekletilen bezeler hamurlar elle hafif çekiştirilip esnetilir. Tavaya konup yaydırılır. Veya elle yumruklanarak yaydırılıp esnetilir. Çok hafif yağlanmış teflon ya da granit tavada alt üst edilerek pişirilir. Ters çevirirken teflon tava tekrar hafifçe yağlanır. Arzuya göre bazlamalar fırında da pişirilebilir. İçli bazlama için ise; arzu edilen herhangi bir iç hazırlanıp beze ile aynı büyüklükte olmasına dikkat edilir. Beze bu defa hafifçe ve kalınca açılıp içine harç konulur. Ağzı büzülerek iyice hamurla sıvanıp kapatılır. Tekrar düzgün beze haline getirilen beze, iç harcın dışarı taşmasına meydan vermeden, merdane veya elle esnetilerek açılır. Aynı şekilde pişirilir.

Patatesli Bazlama için: (az yağda kavrulmuş soğan ve patates püresine acılı biber salçası ve baharat karışımı eklenerek göz kararı hazırlanmıştır.) Arzuya göre bazlama sade olarak veya başka iç harçlarla da hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)