31 Aralık 2007 Pazartesi

kiremitte kaşarlı çupra

PHOTO:
ADANA SOFRASI@

MALZEMELER:


2 çupra (tercihan deniz çuprası)

Marine etmek için:
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
tuz
karabiber
2-3 yemek kaşığı limon suyu
2 diş sarımsak (ezilmiş)

Ayrıca:
1 soğan
3-4 diş sarımsak
2 sivri biber
2 domates
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3-4 defne yaprağı
1-2 limon

Üzerine:
¾ su bardağı kaşar rendesi

YAPILIŞI:
Temizlenmiş ve yıkanıp süzülmüş çupralar tuz, ezilmiş sarımsak, karabiber, limon ve zeytinyağı karışımı ile sıvazlanır. Bu sos, çupraların her tarafına ve içine de, iyice sürülür. Çupralar, 1-2 saat marine edilir.
Çupraların derisi, bıçakla hafifçe (verev) kesilerek çizik atılır. 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağında ince kıyılmış sarımsaklar ve halka halka doğranış soğanlar pembeleştirilir. Halka doğranmış sivri biber ve soyulmuş domates de eklenip bir müddet sote edilir.
Kiremitler (kayık toprak güveçler) hafifçe yağlanır. Çupralar, kiremitlere konulur. Sotelenmiş sebzeler çupraların karnına ve yanlarına yerleştirilir. Limon dilimleri ve defne yaprakları da güveçlere konur. Çupraların üzeri (fırça yardımıyla) hafifçe yağlanıp kızgın(170 derecelik) fırına verilir. Yaklaşık 25-30 dakika, çupralar nar gibi kızarana kadar fırınlanır. Çupralar fırından alınarak üzerine kaşar rendesi serpilir. (Arzuya göre, çupraların üzeri tamamen kaşarla örtülebilir.) Çupralar, kaşarlar eriyip hafif kızarana kadar fırında tutulduktan sonra, defne yaprakları ve limon dilimleri ile süslendikten sonra, uygun bir balık sosu, garnitür ve salata eşliğinde, sıcak olarak servise sunulur.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)