14 Aralık 2007 Cuma

ekşili kuruluk dolma (adana-antep)

PHOTO: ADANA SOFRASI @

Hem Adana’ya hem de Antep’e özgü yöresel bir yemek olan kuruluk dolma; ufak değişikliklerle aynı şekilde pişirilmektedir. Bol baharat ve sumak ekşisi, nar ekşisi kullanılması tavsiye edilir. Lezzetinin sırrı, özellikle de bol sarımsak ve soğan eklenmesindedir.

MALZEMELER:
25 adet kuru patlıcan
15 adet dolmalık biber
350 gr yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
4-5 soğan
3 baş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
karabiber
kırmızı biber
yenibahar
nane (bol miktarda)
tuz
nar ekşisi
sumak ekşisi ya da koruk suyu (yoksa 2 limon suyu)
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
yeterince su

Sosu için:
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı biber salçası
8 diş sarımsak
nane

YAPILIŞI:
Kurutulmuş patlıcanlar akşamdan 15-20 dakika (çatal geçinceye kadar) kaynatılıp ıslatılır Suyu süzülür. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dakika haşlanır. Her ikisinin de suları süzülüp dökülür ve en az 2-3 kez değiştirilir.
Dolma içini hazırlamak için; zeytinyağında ince kıyılmış soğanlar ve sarımsak pembeleşene kadar kavrulur. Salçalar, yıkanmış pirinç, tüm baharatlar, şeker,tuz eklenerek bir müddet daha kavrulur. 2 su bardağı su eklenip pişmeye bırakılır. Dolma içi suyunu çekince, hafif ılınmaya bırakılıp, dolmaların içine doldurulur.Tencereye birisini ağzı diğerinin dibine geçecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır.(daima en alta patlıcan getirilmelidir.) Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, dolmaların üzerine biraz tuz serpilir. En üste özel dolma taşı konulur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde, kaynar su eklenir. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır.Yaklaşık 40-45 dakika hafif ateşte pişirilir. Pişmesine yakın; nar ekşisi, sumak ekşisi ya da koruk suyu(veya limon suyu eklenir.)
Sosu için: ayrı bir tavada biraz zeytinyağında ezilmiş sarımsak, biber salçası ve bol nane ile sos yapılıp dolmaların üzerine gezdirilir. 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Servise sunulur. (İsteğe göre; iç malzemesine biraz bulgur ve haşlanmış nohut da eklenebilir. Arzuya göre; iç malzemesi çiğden hazırlanıp yoğrulabilir.)

*****************"PAMUK İÇİNDE ÇİVİT, BELİNDE ALTIN DİVİT"
"HEM SARARMIŞ HEM SOLMUŞ, BİR KIZ İÇİN BİR YİĞİT"

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)