7 Aralık 2007 Cuma

fettüş



PHOTO: ADANA SOFRASI @

(ADANA MUTFAĞI)
Esasen Adana yöresine özgü olan bu salata, “Fettush” adıyla Lübnan ve diğer Ortadoğu mutfaklarında da , -biraz daha farklı malzemeleri ve sunum şekilleri ile- oldukça yaygındır.


MALZEME:
1 adet pide (veya herhangi bir cins bayat ekmek),
10-15 siyah zeytin,
1 çay kaşığı kırmızıbiber,
100 gr tulum peyniri, (yoksa herhangi bir cins beyaz peynir),
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı,
2 adet domates,
2 adet sivribiber,
2 soğan ,
tuz ,
½ demet maydanoz,
½ demet taze nane,
arzuya göre limon suyu

YAPILIŞI:

Zeytinlerin çekirdekleri çıkarılıp, ikiye bölünür. Tulum peyniri ufalanır. Domatesler küçük küpler halinde doğranır. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir. Soğanlar, biberleri, maydanozlar, maydanoz ve nane ince ince kıyılır. Pideler 2 cm.' lik kareler biçiminde doğranır. Yağın 2 kaşığı tavada kızdırılır. Pideler tavaya yerleştirir ve altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır. Kızartılan pideler bir servis tabağına yayılır. Doğranan salata malzemesi de, bir kapta harmanlandıktan sonra, tuz ve arzu edilen baharatlar (tuz, kırmızı biber vs.) ile tatlandırılıp, kalan yağ ve arzuya göre limon suyu ilâve edilir. Karışım, pidelerin üzerine yerleştirilir. (Ekmeğin gevrekçe olması arzu ediliyorsa, salata malzemesi, servisten hemen önce, pidelerin üzerine döşenmelidir.) Salata, zeytin ve küp peynir ile süslenerek servise sunulur.

Hiç yorum yok:

güveçte kaşarlı alabalık -özel sosu eşliğinde (Adana yöresi)

Fotoğraf meşhur Serhat Alabalık tesislerinde çekilmiştir. (Kadirli)