PHOTO:
ADANA SOFRASI @
(ANTAKYA MUTFAĞI)
ADANA SOFRASI @
(ANTAKYA MUTFAĞI)
MALZEMELER:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt+su(ya da sade su)
1 paket (42 gr’lık) yaş maya veya 1 yemek kaşığı bira mayası
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
İç harcı:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 soğan
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı biber salçası
250 gr çökelek
pulbiber
karabiber
kekik
tuz
Üzerine : bol susam
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Bu esnada iç harcı hazırlanır. Bunun için; ince kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir. Salça ile bir iki kez daha çevirdikten sonra tuz, karabiber, pul biber, kekik ile tatlandırılır ve ılınmaya bırakılır. Yoğurt ve çökelek karıştırılıp altüst edilir. Mayalanan hamur tekrar yoğrulup yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Oklava kullanmadan, hafif yağlanmış tezgâh üzerinde ince pide şeklinde açılır. (Bezeler, tek porsiyonluk pideler veya bohça şeklinde katlayarak da açılabilir.). İç harç, pidelerin üzerine düzgünce yayılır. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Üzerine bol susam serpilir. Kızgın (200 derecelik) fırına verilerek nar gibi olana kadar kızartılır. (Orijinal tarifte; bir tür dağ kekiği olan zahter de eklenir.)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt+su(ya da sade su)
1 paket (42 gr’lık) yaş maya veya 1 yemek kaşığı bira mayası
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar un
İç harcı:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 soğan
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı biber salçası
250 gr çökelek
pulbiber
karabiber
kekik
tuz
Üzerine : bol susam
YAPILIŞI:
Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur yoğrulur ve mayalanmaya bırakılır. Bu esnada iç harcı hazırlanır. Bunun için; ince kıyılmış soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir. Salça ile bir iki kez daha çevirdikten sonra tuz, karabiber, pul biber, kekik ile tatlandırılır ve ılınmaya bırakılır. Yoğurt ve çökelek karıştırılıp altüst edilir. Mayalanan hamur tekrar yoğrulup yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Oklava kullanmadan, hafif yağlanmış tezgâh üzerinde ince pide şeklinde açılır. (Bezeler, tek porsiyonluk pideler veya bohça şeklinde katlayarak da açılabilir.). İç harç, pidelerin üzerine düzgünce yayılır. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Üzerine bol susam serpilir. Kızgın (200 derecelik) fırına verilerek nar gibi olana kadar kızartılır. (Orijinal tarifte; bir tür dağ kekiği olan zahter de eklenir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder